WWC bezoekt Spirits in the Sky

WWC bezoekt Spirits in the Sky

Op 5 november 2017 bracht WWC een bezoek aan Spirits In the Sky, een Belgisch festival dat zich toelegt op premium spirits: whisky, rum, cognac, grappa, calvados, mezcal, tequila, cachaça… het is er allemaal! Meer dan 70 standhouders stelden gisteren hun beste spirits uit in “Hotel Thon EU” te Brussel. Ook dit jaar waren er twee zalen voorzien voor masterclasses. We namen niet deel aan een Masterclass. Het aanbod was mooi, maar een festival moet er ook kunnen staan zonder die extra’s. Het stelde niet teleur.

Ons avontuur begon reeds op de trein. We hadden wat samples mee om euh … “het palet te ijken”. We dronken een Belgian Owl, Edradour 18y, Glendronach CS B6, … en sloten af met een geniale Coal Ila van Wemyss (1980) “The Admiral’s Beacon”. Tropisch fruit (ananas!), zachte rook en groene kruiden (peterselie?). Wow, echt heel lekker. Onder een bedrukt wolkendek stapten we richting het festival. Toen we onze jassen en rugzakken hadden afgegeven in de vestiaire kon de dag echt van start gaan. Mooie locatie! Aan de inkom werden we direct in verleiding gebracht door de stand van Dutch Connection, maar we gingen er uiteindelijk pas in late namiddag langs voor een dram (twee Longmorns). We begonnen bij Kavalan (Vihno Barrique) en Signatory Vintage (Glen Keith) en al slenterend werden er talloze drams genipt. Ondertussen maakte we kennis met wat bekend volk.

Tussendoor stopten we nog even bij The Belgian Owl. We kregen er twee drams die nog op de markt moeten komen, “Passion” en “Intense”, maar in de core range komen naast de spirit drink “Origine” en de 36 maanden oude malt “Identité”. “Passion” is een Single Cask expressie van 46% ABV. Veel mout en graan in de neus, maar de smaak is zoet met een mooi finish. Belangrijk: de malt is slechts 3-4 jaar oud. Daarna nipten we van de “Intense”, een single cask, cask strenght editie. Dit is mooi! Water doet de whisky goed. Lang warme, zoete dram. En wat een enthousiaste brand ambassador!

We ontdekten terloops nog een cocktailroom, maar dronken er geen. De stand van Cadenhead’s was onze favoriet. Cameron was zijn beleefde zelf (“Yes Sir”, “Great choice, Sir”, …) en had ook wel heel wat lekkers mee. Old-style Fettercairn, zalige Glentauchers, … In dezelfde zaal, waar de meiden van Dictator het testosteron-niveau van de menigte duidelijk de hoogte in jaagden, hadden we nog een binnenkort te releasen Arran op Plantation vat. We hadden ons voorgenomen Kilchoman zeker te checken, maar de Red Wine Cask die we op oog hadden was op, helaas. Bij Springbank dronken we de single Cask 16y voor de Nectar. We dronken trouwens ook de 23 jaar oude Springbank voor The Nectar, de fles die Serge Valentin’s whiskyfun een score van 94/100 kreeg. Grootste whisky, in alle opzichten.

We wisselden, in een walm van Glenrothes en alweer Fettercain, nog wat kaartjes uit met voor ons nog onbekende maltheads. Toen het 17u45 werd keken we al uit op lege standen. De tijd werd strak in de gaten gehouden. We belandden nog bij Bruichladdich voor een Scottish Barley en een Octomore 08.3, vulden sampleflesjes met de laatste jetons en vertrokken naar huis.

Onze conclusie: een goed georganiseerd festival met een erg breed gamma. Zowel de klassieke standaard bottelingen als uiterst exclusieve onafhankelijke bottelingen en tal van andere spirits waren allemaal aanwezig aan zeer aanvaardbare prijzen. Wij zijn met een heel goed gevoel naar huis gegaan en komen graag terug voor de editie van volgend jaar.

Hieronder een greep uit onze foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *