Mark & Manny’s Malt Tasting

Mark & Manny’s Malt Tasting

Op zaterdagavond 25 november 2023 kregen we bezoek van niemand minder dan Mark Dermul aka Toshanman! Hij nam ons mee in zijn verhaal als ‘onafhankelijke bottelaar’, hoewel Mark and Manny’s Malts niet als dusdanig gezien mag worden, vindt Mark. Daarvoor zijn ze te klein. Bottelingen bestaan telkens uit slechts 50 flessen! Ze houden het bewust beperkt.

De liefde voor whisky was al aanwezig toen Manny, een Nederlander, en Mark, een in Gent residerende Antwerpenaar, elkaar leerden kennen op een Star Wars gerelateerd event jaren terug. De vriendschap mondde niet veel later uit in het idee om zelf flessen op de markt te brengen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, als je van nul begint. 8 jaar later en 32 flessen verder (ze brengen per jaar 4 flessen uit) staan Mark en Manny veel verder. Ze krijgen tegenwoordig zelfs samples toegestuurd. MMM is niet op zoek naar primeurs, maar ze stootten er doorheen de jaren wel op. Van een speciale Nc’nean op sherry tot de allereerste indie-Armorik (Bretagne, Frankrijk). Hun principe van nooit twee keer dezelfde distilleerderij te bottelen ging al snel de prullenbak in: als het goed is moet je het bottelen. Tenminste, als je snel genoeg bent. Er zijn veel kapers op de kust, zo blijkt. Niet alles wat je wil bottelen, kan je ook bottelen. De aankoopprijs is vaak ook een drempel. Dat de prijzen sterk stegen de laatste jaren merkt iedereen die graag whisky drinkt. Ook voor de bottelaars, zeker de kleintjes, is dat een realiteit. Maar, MMM is vooral een uit de hand gelopen hobby, dus de winst is van ondergeschikt belang. Reden te meer om hun flessen te kopen! Mark en Manny hebben beide een fulltime job en nemen dit er gewoon bij. Nog een reden om hun flessen echt een kans te geven merkten we doorheen de tasting op. We proefden dingen gebotteld in het prille begin van MMM, toen Mark zelf nog de labels maakte en hun opties van vaten nog veel beperkter waren, tot zeer recente flessen. Wat opvalt is de consistentie van de releases. MMM mikt hoog in zijn prijsklasse en dat is duidelijk een ambitie die tot de kern van hun ‘merk’ behoort. Nog een kenmerk: de labels. De series die ze elk jaar uitbrengen zijn soms pareltjes, gegroeid uit spontane opportuniteiten die zich voordoen. Het moet gewoon boeien, mooi zijn, een verhaal vertellen, iemand in de kijker zetten (bv. een fotograaf of schilder). Onze persoonlijke favoriet is de Artist series.

We schonken doorheen de jaren al enkele MMM flessen. Bijvoorbeeld op onze WWC & Friends Tasting. Wie haalt de Blended Malt 1993 van de Galaxy Series nog voor de geest? Wat een lekkere fles …

De line up zag er als volgt uit:

Allt-a-Bhainne 1993

Fettercairn 2008

Orkney 2002

Armorik 2008

GlenAllachie 2014

Auchentoshan 1998

Coal Ila 2006

We kregen nog een primeur voorgeschoteld: de in december te releasen Secret Islay 2007 (15yo). Gerookt spek verdronken in sherry! Warm aanbevolen, als je op tijd bent.

De top 3 bestond uit:

1. Secret Islay 2007 (36 punten)

2. Coal Ila 2006 (23 punten)

3. Armorik 2008 (18 punten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *