WWC Batch 2 Tasting

WWC Batch 2 Tasting

Op 4 juni 2017 hield WWC vzw zijn tweede tasting: “WWC Batch 2”. 19 whiskyenthousiastelingen namen deel, waarvoor dank. We ontmoetten een handvol nieuwe gezichten; altijd leuk! De zon was prominent aanwezig maar de wind ter plaatse speelde ons parten, waardoor het initiële plan de tasting buiten te houden niet kon doorgaan. Dat lieten we niet aan ons hart komen: het tastinglokaal mag gezien worden. Wat een rustige, mooie locatie! Met een tiental minuten vertraging (we genoten eerst van een apéro-whiskycocktail in het zonnetje) gingen we van start. Het thema van de dag was “officieel versus onafhankelijk”. We konden hier alle kanten mee uit, maar kozen uiteindelijk om wat “hidden” malts de battle aan te laten gaan met hun indie-broertje. In onze voorbereiding kwamen we snel uit op Glen Elgin (de laatste maanden enkele fantastische expressies gedronken, waardoor onze aandacht op deze relatief onbekende Speysider gespitst was), Clynelish (toegeven, geen onbekende maar in de onafhankelijke lijn zijn er zeer mooie flessen te vinden) en Bunnahabhain (Islay’s minst gehypte stokerij, maar subliem distillaat).

Onze voorzitter gaf eerst een summiere inleiding over het ontstaan en filosofie van WWC vzw. Sommigen slurpten ondertussen de rest van de Ardbeg-cocktail weg, terwijl er nog enkele laatkomers druppelsgewijs de weg naar hun stoel vonden. Onze huiscocktail was trouwens erg simpel: 3cl Ardbeg 10y, wat ijsblokken en toppen met Ginger Ale (we kozen voor Erasmus Bond).

Daarna was het de beurt aan de eerste whisky uit onze rangschikking: Glen Elgin 12y (OB). Die laatste is de enige officiële botteling van de gelijknamige stokerij tegenwoordig. De voorzitter gaf wat randinformatie over de distilleerderij (onthoud vooral: hands-on, relatief bescheiden, ontsnapt grotendeels in White Horse blend). Velen maakten voor de eerste keer kennis met deze Single Malt. Erg fruitige en toegankelijke opener! Bijna meteen werd er een Clynelish 14 (OB) voorgeschoteld én een Glen Elgin 24 (IB). Deze “atypische” aanpak had een reden: de oude Glen Elgin (IB) had tijd nodig om te ademen. Bijkomend wilden we de Clynelish 14 (een heerlijke en consistente dram, al bij al) een waardige plaats geven in de line-up. Na de Glen Elgin zou geen goede zet zijn. Vandaar dus: in 15 minuten drie whisky’s op de placemat. Als dat geen verwennerij is! De focus in deze tasting was “vergelijken”. We maakten het niet gemakkelijk. Een officiële Glen Elgin van 12y en daartegenover een indie-Glen Elgin 24y. Wat volgde was een smaakbom op vatsterkte: een 18y oude Clynelish van Signatory. We namen een berekende gok, want deze zat op bijna 55% ABV; alles wat volgde op 46 % ABV… De viscositeit van deze dram zat snor, en wat een fruitigheid. Kon voor sommigen een drupje water gebruiken. De OB’s, lekker in hun eigen recht, waren de meesten snel vergeten…

Na de break was het tijd voor een ander smaakprofiel: Bunnahabhain. Eerst was het de beurt aan een official no age statement: Toiteach. Hoe je het precies uitspreekt is zelfs met behulp van You Tube niet echt duidelijk en Schotten onderling hebben er verschillende uitspraken voor, leerden we. Wij houden er een min of meer Oostendse tongval op na, wat voor hilarische toestanden zorgt in deze. We laten het aan uw creativiteit over om deze naam zo correct mogelijk uit te spreken. Samen met de (geturfde) Toiteach serveerden we meteen een 10y oude onofficiële (en ongeturfde) uitgave op rode wijn vaten. Een volle en tegelijk broze dram. Als laatste serveerden we een erg vegetale Bunnahabhain op bourbon. Een waardige afsluiter en voor sommigen dé dram om te onthouden.

Uiteindelijke rangschikking door de groep:

7. Clynelish 14y (OB)
6. Glen Elgin 12y (OB)
5. Bunnahabhain Toiteach (OB)
3. Bunnahabhain 46° “Bourbon Hogshead” (2005-2015) (Malts of Scotland)
3bis. Bunnahabhain 46° “Red Wine Hogshead” (2006-2016) (Malts of Scotland)
2. Clynelish 18y “for Massen” (1998-2016) (Signatory Vintage, The Un-Chillfiltered Collection)
1. Glen Elgin 24y “for BeLux Tour” (1990-2015) (Signatory Vintage, Cask Strength Collection)

Op 17 september houden we Batch 3, same time, same place. Interesse? Geef je op via info@wickedwhiskycompagnie.be. Plaatsen zijn beperkt tot 25 personen. Hieronder wat impressies van onze tweede editie …

Hartelijks,
WWC vzw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *