WWC B6 “BenRiach”

WWC B6 “BenRiach”

BenRiach is een Speysider met een veelzijdig gamma. Het is ook de favoriete distilleerderij van één van de WWC’ers en met zijn allen vinden we het gewoon lekker spul. Reden genoeg om er een thema-tasting rond te organiseren. Een twintigtal mensen schreven zich in.

Zoals het internet u zal vertellen werd BenRiach opgericht in 1898 door John Duff. Een reeks overnames terzijde gelaten kunnen we stellen dat de geschiedenis van BenRiach er één was van moeilijkheden. Lang was het Longmorn 2, het niet sexy broertje zeg maar. Dat veranderde in 2004 toen Billy Walker aan het roer kwam. Hij poetste het imago op, bracht snel een 12, 16 en 20 jaar op de markt, verschillende single casks, voegde de grote R toe (bij GlenDronach deed hij overigens hetzelfde maar bij Glenglassaugh niet, merkwaardig genoeg.)

Na een korte historische schets omtrent BenRiach van de voorzitter werd de eerste dram ingeschonken: de 10y “Curiositas”. Een licht geturfde, zoete instapper. Deze kon direct op bijval rekenen. 46%, geen E150, geen koude filtering. Zo hebben we het graag. Enkelingen hebben de fles open staan thuis. De meningen waren gelijklopend: mooie beginner, lekkere dram. Daarna volgden drie 12 jaar oude whiskies in één keer: Arumaticus Fumosus (Jamaican Dark Rum Finish), Importanticus (Tawny Port Finish) en Heredotus Fumosus (PX Sherry Butt Finish). Deze reeks kwam rond 2007 op de markt en is discontinued. We dronken deze drie samen omdat de rijping hetzelfde was, maar de finishing in drie verschillende versies uiteenviel. Leerrijk dus, als het om de invloed van finishing gaat en het herkennen van het karakter van de 12y basismalt (first/refill bourbon). Onder een gloed van finish’kes werden er 11 potjes op tafel gezet. Bedoeling was om de geuren van alle 11 potjes in kleine groepjes te benoemen. Daarna werd de inhoud onthuld. Het ging om verse gember, sinaasappelschil, donkere vloeibare honing, groene thee, verse aardbei, hoeveboter, gesuikerde cornflakes, gedroogde rozenblaadjes, pijptabak en nootmuskaat. Niet altijd even simpel …

Na de pauze volgde een back to back: de gewone 10y oude BenRiach versus de 10y “2004 Anniversary” botteling. Om het 10 jarig bestaan van de “nieuwe” BenRiach te vieren, bracht men in 2014 een gelimiteerde expressie van de 10y uit. Hier deels om aan de tonen dat leeftijd-indicatie richtinggevend is, maar niet zaligmakend. Die “Anniversary” is echt wel lekker (en die verpakking!), maar de reguliere 10y mag er op zijn beurt ook staan. Uit persoonlijke stock van een WWC’er, de “Anniversary”. Gegeerd onder verzamelaars, maar whisky dient om gedronken te worden, toch? Na deze back 2 back voegde de voorzitter een tweede spel-element toe: een kleine puzzel. Er zaten makkelijke en moeilijke vragen in, maar allemaal BenRiach gerelateerd. Na de quiz volgden de twee laatste drams. De eerste was een op rum vaten gerijpte single cask uit 2015 (12y) gebotteld voor The Nectar. Daarna volgde een 19y oude op bourbon vaten gerijpte single cask (1996) gebotteld voor Premium Spirits België. Dit was opnieuw ander geschut. Geconcentreerd en gelaagd. Mooie opbouw van smaken, hoorden we. Daarna volgden broodjes met kaas en ham en de quotering. Uiteindelijke score van de groep:

Plaats 8: 12 y “Heredotus Fumosus

Plaats 7: 10 y

Plaats 6 en 5: 10y “Curiositas” en 12y “Importanticus

Plaats 4: 10y “2004 Anniversary

Plaats 3: 12y “Arumaticus Fumosus

Plaats 2: 19y “Bourbon 1996” for Premium Spirits

Plaats 1: 12y “Rum 2005” for The Nectar

Tot slot, wat sfeerbeelden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *