Bier en Whisky

Bier en Whisky

Line-up: Glen Elgin 12 met een Keyte Tripel, SV Unnamed Orkney 2005 met een Thouroutenaere, Glendronach 15 Revival met een Zillateur en finaal een Springbank 12 CS met een Black Cauldron Spit.

Eind vorig jaar al kwam het idee om eens een bier en whisky pairing te proberen. Na een paar avonden studiewerk met Zille van de Zille Zuipers stelden we volgende combinaties voor aan onze deelnemers:

  1. Keyte Tripel met Glen Elgin 12 DD
  2. Thouroutenaere met “Unnamed Orkney” 2005 SV
  3. Zillateur met GlenDronach 15 Revival
  4. Black Cauldron Spit met Springbank 12 Cask Strength

Bij de samenstelling hebben we ons voornamelijk laten leiden door de bieren. Zille kwam op de proppen met 2 krachtige donkere bieren die daarna werden aangevuld met een klassieke blonde tripel (de Keyte) en een erg hoppige Thouroutenaere. Op die manier had de tasting een mooie balans alsook opbouw en zat er qua bier voor elk wat wils in.

Tijdens de eerste helft van de tasting hadden we twee combo’s van bourbon matured whisky met een blond bier. Toch waren beide zeer verschillend, de Keyte-Elgin versterkte de fruitigheid van de whisky en gaf het een zeer plezante vettigheid, wat mooi contrasteerde met de Keyte. Bij de Thouroutenaere-Highland Park was het effect helemaal anders: complementariteit -niet het contrast- was hier de verdienste.

In de tweede helft belandden we bij de zwaardere zwarte bieren met meer excentrieke smaken. You love it or you hate it.

Zillateur was ons eerste “zwartje”, een Zilleghemse Uitgebrande Pikante Tripel met veel speciale kantjes. Aan het oppervlak doet dit bier erg denken aan een stout, maar het heeft ook zeer felle invloeden van eik en een heerlijk verrassende pikante toets in de finish. Strong stuff! Om dit te counteren hadden de hulp ingeroepen van de nieuwe GlenDronach 15, die met zijn zoete Oloroso en PX rijping de perfecte match bleek te zijn voor dit bier.

Afsluiten deden we met het meest eigenaardige bier van de line-up: de “Black Cauldron Spit, Pestilence – The 2nd Horsemen”. Een oysterstout waarbij er oesters meegekookt zijn in de wort. Dit geeft de stout, die trouwens ook al enkele jaren op fles in de kelder van Zille ligt, een zeer maritiem kantje .

Hierbij hadden we een pairing voorzien met een Springbank 12 CS. Wij, de organisatie, vonden dat het stevige Springbank karakter met sherry en een beetje rook een zeer mooie aanvulling was op de excentrieke kanten van deze stout. Helaas waren de meningen hierover verdeeld. Het bier als de whisky op zichzelf scoorden echter zeer hoog.

Zoals gewoonlijk was het wederom een erg gezellige tasting met veel smaken, geuren, geleuter en gelach. Daarom nogmaals bedankt aan iedereen die aanwezig was. We zijn een toffe bende en zien alvast uit naar de volgende.

Bedankt!
Het bestuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *