Charity Tasting

Charity Tasting

Een dertigtal mensen namen deel aan onze tasting voor het goede doel op 14 december 2019 (nota bene de 35ste verjaardag van onze voorzitter, Giovanni)! Een goed gevulde tastingroom dus. Principe was hetzelfde aan dat van vorig jaar: er stonden vier slots open om in te vullen door de deelnemers. De rest werd door de WWC aangevuld en op het eind van de avond werden de restjes geveild voor het goede doel.

Vorig jaar was ons goed doel Poverello, dit jaar zochten we het dichter bij huis. Op een promotoer (met de fiets brievenbussen vullen, je moet er je niet teveel bij voorstellen – harder labeur dan je zou denken trouwens) deze zomer in hartje Gistel bleven we plakken bij een man die buiten met zijn vriend aan het keuvelen was. Sociaal als we zijn maken we liever een praatje dan de gleuf van een brievenbus te vullen, als we kunnen kiezen tenminste. Al vlug kwam onze jaarkalender ter sprake en kwamen we uit –met een pint in de hand ondertussen- op de charity tasting. De man sprak van De Nesteling, een organisatie uit De Haan die zich inzet voor kinderen met een beperking. Er zouden twee kinderen uit Gistel bij betrokken zijn. Meteen zagen we een opportuniteit om onze goede-doel-tasting aan deze organisatie te wijden. En zo geschiedde…

Naast een proevertje van brouwer Bart bestond onze line-up deze keer uit:

The Balvenie 10y Founders Reserve (40%) (een bijdrage van Johan)

The Glenlivet 2007 Signatory, UFC (46%) (een bijdrage van Jens)

Kilkerran 12 (46%) (een bijdrage van onze penningmeester, Arne)

Paul John Bold (46%) (WWC bijdrage)

The Ultimate Tullibardine 2007 (57,8%) (een bijdrage van Thibaut)

Arran “To Walk again” 2010 (55,3%) (een bijdrage van Lucas)

The Wee Dram Jade’s Cask 15y Bruichladdich 2002 (50%) (WWC bijdrage)

Kilchoman STR Cask (50%) (WWC bijdrage)

Longrow 10y Fresh Sauternes 2007 for The Nectar (56%) (bijdrage van de voorzitter, Giovanni)

Blackadder Raw Cask Bowmore 2001 for The Nectar (WWC bijdrage)

Een extra woordje van dank aan iedereen die een fles heeft ingebracht. Daardoor werd de tasting niet alleen uitgebreider dan anders, maar ook erg gevarieerd. 

Na een kleine inleiding, waar ook Ingmar Lebbe van Nesteling vzw het woord nam, vingen we aan met een oudere dram, Balvenie 10y Founders Reserve. Een relatief dure fles tegenwoordig. Als eerste dram was dit mooi, zonder meer. Daarna volgde een onafhankelijke 11 jaar oude Glenlivet (first fill sherry). No nonsense malt dit. Recht door zee en heel erg mooie prijs-kwaliteit. In deze lijn volgde Paul John Bold. Een Indische whisky. Voor velen de eerste keer dat ze een Indische whisky dronken. Paul John wordt gemaakt aan de tropische kust van Goa, aan de westkant van India. Hun whisky verscheen voor het eerst in 2012. Voor deze whisky werd turf uit Islay gebruikt.

WWC is fan van Campbeltown, dat hoeven we stilletjes aan niet meer te herhalen. Onze volgende whisky was een Kilkerran 12 jaar. Van de Glengyle stokerij, één van de drie stokerijen op het eiland. Alles wat Kilkerran te bieden heeft zit in dit glas. Heel consistent, toegankelijk en herkenbaar allemaal. Dat leer, ziltig en romig zuurtje, heerlijk ….

Na de pauze startten we met een pittige Tullibardine, gevolgd door een Arran die mooi aansluit op het thema van de tasting. Een private, bourbon quarter cask geselecteerd door oprichter James MacTaggert in samenwerking met Jan Vissers, de Belgische Ambassadeur van Arran. Dit om de “Ride to Arran” (een fietstrip van Zammel naar Lochranza, goed voor zo’n 800km) van 21 tot 28 juni 2019 te vieren. Een toer georganiseerd ten voordele van To Walk Again. Van elke verkochte fles ging 5 euro naar dit goed doel. Heerlijke dram…

Met fles nummer zeven gingen we opnieuw de hoogte in, althans wat sommige WWC’ers betreft. Wat een heerlijke Laddie: gras, kaas, aardbeien. Dit is waarom wij fan zijn van Bruichladdich. Een botteling door The Wee Dram, een onafhankelijke bottelaar uit de UK, om de geboorte van hun dochter Jade te vieren.

De volgende was een Kilchoman, één van de 9 stokerijen op Islay. Wat Kilchoman zo memorabel maakt heeft met veel zaken te maken. Om hier maar één iets te noemen, de fermentatie. Die duurt dubbel zo lang (85 uur!) dan de standaard in de industrie. De STR Cask is de tweede van twee expressies uitgebracht in de lente van 2019. Het is 7 jaar oude whisky. Zo’n 43 vaten werden in 2012 afgevuld en hier kwamen 14,500 flessen uit voort op 50%. Niet bijgekleurd of gefilterd, uiteraard! STR staat voor Shaving (schaven), Toasting (roosteren) en Re-charring (verkolen). Eerst worden de uiteinden van verse rode wijn hogheads (225-250 liters) verwijderd. Daarna wordt de binnenkant wat geschaafd, zodat in rode wijn gedrenkt hout en vers hout bloot komen te liggen. Deze binnenlaag wordt geroosterd via een vuur met enkel eiksnippers van gebruikte staven, om het verse hout te karameliseren. Daarna wordt de binnenkant van het vat verkoold. Het resultaat is een milde rode wijn invloed. Wat een fantastische dram!

De voorlaatste fles was een Longrow, maar niet zomaar een Longrow. Een single cask op verse sauternes hogsheads gebotteld door The Nectar, een Belgische onafhankelijke bottelaar van (sterke) dranken. Sauternes, mocht u het niet meteen weten, is een zoete witte (dessert)wijn uit Bordeaux regio.

De laatste fles, niet officieel in de line-up, was een Bowmore uit de Blackadder Raw Cask reeks.

Dit was de uiteindelijk top 3-score van de groep:

  • Kilchoman STR Cask (48 punten)
  • Longrow Sauternes (24 punten)
  • Arran “To Walk Again” (23 punten)

De Arran werd trouwens op de voet gevolgd door de Bruichladdich (22 punten). We sloten af met verse tomatensoep (dank aan onze secretaris, Bas) en een boterham met ham en kaas. Daarna werden de restjes van de flessen geveild en met succes: er werd heel wat geld geboden.

Na wat rekenwerk komen we uit op een totaal resultaat van €1020 die Wicked Whisky Compagnie kan schenken aan Nesteling vzw!!! Een prachtig resultaat, waar we heel trots op zijn.

Ons volgende event is het whiskycafé op 12 januari! Schrijf je in via info@wickedwhiskycompagnie.be en krijg wat jetons gratis.

Op naar een nieuw werkjaar! We zullen ook in 2020 voor een lekker, leerrijk en vooral leutig programma zorgen. Houd onze website, sociale media en uw mailbox in de gaten!

Geniet nog even mee van enkele sfeerbeelden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *