Rum & BBQ (Batch 2)

Rum & BBQ (Batch 2)

Het was een wisselvallige dag zondag 19 juni 2022. Ook de temperatuur was een stuk lager dan de dag daarvoor. Desalniettemin maakten we er een warme dag van. Aan de basis lagen drie zaken: de vurige gloed van een BBQ, de hotsauces waar velen zich aan hebben mispakt en (h)eerlijke rum!

Het was ondertussen twee jaar geleden dat we de eerste editie van onze Rum & BBQ Tasting hadden. We keken er erg naar uit en onze deelnemers ook uiteraard. We gaven carte blanche aan één van de bestuursleden, Maarten. Het is een understatement om te zeggen dat we er erg gerust in waren. Rum is ‘his thing’. De rest van het bestuur schoof bij aan tafel. Iets wat we niet gewoon zijn, maar lang hebben we ons niet oncomfortabel gevoeld!

We vingen aan met Rum Punch. Zoet, zuur, heel klein bittertje, kruidigheid, … Lekkere klassieker. Daarna aten we. Om de smaak van BBQ-vlees en hotsauce wat weg te spoelen startten we met een Plantation XO, een rum om het 20-jarig jubileum van Alexandre Gabriel als Master Blender te eren. Zoet en heel toegankelijk. Mooie opener. Daarna kregen we een lepel suiker en A-grade molasse van Jamaica (Worthy Park) aangeboden. Wat een smaaksensatie. Veel geconcerteerde anijs in die molasse.

Onder de deskundige uitleg van Maarten passeerde wat geschiedenis omtrent rum, weetjes over het stoken en wat meer technische informatie omtrent fermentatie en volatiele (rest)deeltjes (lees: hoge en lage esters). Allemaal onder een sfeer van gemoedelijkheid en veel grappenmakerij.

Onderweg volgden nog deze rums:

Jamaica 2016 PX voor Topwhisky

Plantation 2007 Clarendon

Isla del Ron Jamaica

Sample Eleven Blended Rum

Dram Mor Foursquare

T.W.O.R French Antilles 2019 Galion Virgin Oak

Jamaica DOK 2009 voor Road Rummers

Veel Jamaica en esters dus. Een bijzonder profiel: tropisch (over)rijp fruit, verbrande plastics, solventen. Op het eind lagen de meningen uiteen. De top 3 zag er als volgt uit:

1. Sample Eleven/Dram Mor Foursquare/Plantation 2007 Clarendon (14 punten)

2. Plantation XO (11 punten)

3. Jamaica 2016 PX voor Topwhisky (8 punten)

Nog enkele sfeerbeelden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *