Springbank Tasting

Springbank Tasting

Op zaterdagavond 26 november 2022 hielden we een Springbank Tasting. Springbank is “hot as f*ck” in 2022, daardoor heel ook erg duur en schaars geworden, maar whisky moet gedronken worden. Daarom vonden we het een uitgelezen moment om deze distilleerderij voor de tweede keer een centrale rol te laten spelen op een tasting.

De ‘Springbank groep’ heeft, zoals u misschien weet, twee distilleerderijen onder zijn vleugels: Springbank zelf (die Longrow, Springbank en Hazelburn stookt) en Glengyle (die Kilkerran stookt). Springbank werd opgericht in 1828 en is een relatief klein en particulier bedrijf waar alles van het proces op de site wordt gedaan. Dus van het mouten tot het bottelen en labelen. Dat is erg bijzonder. Springbank is gelegen in het Zuid-Westen van Schotland, op het schiereiland Kintyre, in het stadje Campbeltown. Ooit de “whisky capital” van de wereld.

Het was, volgens de website van Springbank zelf, de Mitchell familie die zich al rond 1660 settelden in de stad. In Campbeltown is er overigens ook nog Glen Scotia, maar die distilleerderij staat op zichzelf.

De focus van de tasting lag op Springbank en Longrow, Hazelburn passeerde dit maal niet de revue.

Onze line-up bestond uit:

 1. Campbeltown Loch (2022)
 2. Springbank 10y (2015)
 3. Springbank 15y (2015)
 4. Springbank Local Barley 10y (2020)
 5. Springbank 17y Sherry Wood (2015)
 6. Longrow 10y (2010)
 7. Longrow Red 10y Refill Malbec (2020)
 8. Longrow Sauternes 10y for The Nectar (2018)

We zaten goed vol: om en bij de 30 deelnemers. Wat hebben ze allemaal genoten van de sfeer maar uiteraard ook van line-up. Ook wij, het bestuur, haalden ons hartje weer op! Het is telkens heerlijk thuiskomen bij Springbank. Vele flessen zaten al enkele jaren in onze stock. We hebben gewacht op het juiste moment om ze boven te halen.

De top 3 volgens de groep bestond uit:

 1. Springbank 17y Sherry Wood (57 punten)
 2. Longrow Sauternes 10y for The Nectar (52 punten)
 3. Springbank Local Barley 10y (26 punten)

Geniet, zoals steeds, nog even mee van wat sfeerbeelden hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *